Hangi renk güneş gözlüğü camı ne zaman kullanılmalı?

Toms Teddy güneş gözlükleri üreticisi Optifabrik Gözlük Sanayi yönetim kurulu üyesi Mustafa Yüncü, güneş gözlük camları konusunda bizleri bilgilendirdi. İşte haberin detayı…

Cam renginin polarize özellik veya gözlüğün UV ışınlarına karşı koruma düzeyiyle bir ilgisi yoktur. Bu nedenle gözlük satın alırken göz sağlığına uygun olup olmadığına cam rengine göre karar vermemelisiniz. UV ışınlara karşı koruma özelliğine sahip gözlükler arasından zevkinize ve kullanım alanınıza uygun cam rengindeki gözlükleri tercih edebilirsiniz. Camın rengi ışığın göze yansıma oranı, gözlüğün ortamdaki renkleri ne derecede ayırt etmeye imkan tanıdığı ve derinlik algısının hissedilebilirliği üzerinde etkilidir. İşte, renklerine göre gözlük camlarının özellikleri...

Kahverengi, gri, yeşil: Bu renklerdeki camlara sahip olan güneş gözlüklerinin orta-üstü parlaklık koşullarındaki parıltıların önüne geçmesi ve göz yorgunluğunu azaltması beklenir. Siyah, gri ve kahverengi camlar güneş gözlüğünde en sık tercih edilen renkler arasında yer alır. Bu renkler hem yoğun güneş hem de günlük kullanım için uygundur. Yeşil renkli cama sahip olan güneş gözlükleri, çevredeki nesnelerin renklerinin normalden bir miktar farklı olarak algılanmasına yol açar. Fakat gözleri dinlendirme özelliğine sahiptir. Yeşil renkli camlar ayrıca az güneşli ortamlarda kullanmak için daha uygundur, bu nedenle bahar aylarında veya kışın güneşli günlerde tercih edebilirsiniz.

Sarı, altın, açık kahverengi: Bu renklerdeki gözlük camları parlaklık anlamında daha az koruma sağlasalar da orta-düşük ışık koşullarında üstün performans gösterirler. Derinlik algısını ileri düzeyde sunan bu gözlüklerin kullanımı özellikle kayak ve snowboard yaparken ya da diğer kış sporlarıyla ilgilenirken oldukça üstün performans sağlar. Turuncu ve kehribar rengine yakın olan gözlük camları ise diğer renklerin algılanmasını bir miktar zorlaştırır, bu nedenle araba kullanımı için tercih edilmemesi gereken cam renkleri arasında yer alır.

Pembe, kırmızı: Pembe ve kırmızı güneş gözlüğü mercekleri, ortamın daha parlak görünmesini sağlar. Düşük ışık görünürlüğü ve kontrastı artırma anlamında iyi bir performans ortaya koyar. Bu renkler bulutlu hava koşullarında, kayak ve snowboard gibi kış sporları için tercih edilebilir. Ek olarak mavi ve yeşil arka plana karşı bulunan objelerin görünürlüğünü artırırlar ki, bu da onları yeşil alanlarda (örneğin ormanda) kullanım için daha uygun hale getirir. Şık ve tarz sahibi bir görünüm sağlayan pembe ve kırmızı camlı güneş gözlükleri, aynı zamanda diğer renklerin en iyi şekilde algılanmasını sağlayan cam renkleridir ve gözleri dinlendirici etki sağlar.

Aynalı camlar: Aynalı camlara sahip güneş gözlükleri, son yıllarda modanın da etkisiyle oldukça popülerleşmiştir. Merceğin dış yüzeyine yansıtıcı film uygulanan ve ışığı daha çok yansıtıp göze daha az geçmesini sağlayan aynalı güneş gözlükleri, objeleri olduklarından daha karanlık gösterirler ve kullanımları genel olarak kumlu, sulu, karlı ve yüksek rakımlı koşullar için uygundur. Bir diğer deyişle parlaklık derecesi yüksek ortamlarda kullanmaya daha uygun olan aynalı cama sahip gözlüklerin araba kullanımı esnasında tercih edilmemesinde fayda vardır.

Kaynak

http://www.haberekip.com/genel/toms-teddy-gunes-gozlugu-cam-renkleri-onerileri-6102.html